11:25    
 temperatuur 
 vochtigheid 
   windkracht   
 windrichting
  luchtdruk  
   neerslag  
  weerbeeld  
  zon  
  zonkracht  
10.8 °C  
91 %
9.1 km/h
ZW
1011.0 hPa
1.0 mm
    08:25 
33 W/m2 
     (7.8 °C / 10.8 °C)
(stoot : 19.3 kmh SSE km/h; 4 Bft) 
(2 Bft)
(-0.4)
(Droog tot 13:10 uur)
   16:25 
UV : 0.0

Over Weerstation Epe

Over Weerstation Epe
Weerstation Epe is een amateur weermeetstation gelegen op de Veluwe. Het station meet vanuit de wijk Hoge Weerd met semi-professionele apparatuur het weer. Het station bestaat sinds 28 januari 2010. Het weerstation staat dus in de bebouwde kom, ongeveer 5 meter boven straatniveau. Hiermee komt de classificatie van het weerstation, volgens de normering van De Vereniging voor Weerkunde en Klimatologie, uit op de codering 'StadsStation'.

Vue Weerstation

Apparatuur

De weergegevens worden verzameld met een Davis Vantage Vue. Het buitenstation is in de winter verwarmd, zodat sneeuwval ook geregistreerd wordt. Sinds 12 februari 2011 is het verder uitgebreid met een extra windmeter op 10 meter hoogte, omdat de windmeter teveel last had van de bebouwing. De sensoren zenden de gegevens continu door naar een binnenstation. Vue Console Dit binnenstation meet hiernaast de luchtdruk en bevat een datalogger, die met USB verbonden is aan een oude pc. Zo heeft deze ook nog een goede functie gekregen. Op deze PC draaien op het moment 2 softwareprogramma's (WeatherLink en WeatherDisplay) om de data te verzamelen. Deze programma's verwerken deze data tot databestanden en grafieken en zorgen er voor data elke 5 minuten de data op deze website ververst worden.

Samenwerking MeteoConsult / KNMI


De gegevens worden daarnaast ook gedeeld met de website www.hetweeractueel.nl. Deze site verzamelt van 350 weeramateurs uit Nederland en Belgie de weergegevens. Door alle actuele weersgegevens te verzamelen, kun je op hetweeractueel.nl bijvoorbeeld ook zien waar het op dit moment in Nederland of Belgie het warmst is. Of waar de meeste neerslag gevallen is... extreme neerslag op 26-08-2010 Deze site regelt ook de samenwerking met het KNMI en MeteoConsult. Onze data wordt nu automatisch doorgestuurd naar de weerkamer van MeteoConsult. De meteoroloog van MeteoConsult kan de gegevens door de samenwerking met Hetweeractueel in de weerkamer nu heel overzichtelijk op zijn computerscherm tevoorschijn halen. De mediameteorologen maken het meest gebruik van de waarnemingen. In hun weerpraatjes, vooral op de regionale radiozenders, is het natuurlijk leuk om de meest actuele gegevens uit de regio mee te nemen. Als tegenprestatie krijgen de deelnemende weerstations van Meteo Consult een weersverwachting voor hun eigen meetlocatie voor 4 dagen vooruit. Deze lokale(!) weersverwachting staat dan ook op deze website. MeteoConsult kan voor (lokale) TV- en radiostations, zoals Omroep Gelderland en RTL4 de weergegevens van weeramateurs voor hun dagelijks weerbericht.
Het KNMI gebruikte de gegevens in 2010/2011 voor onderzoek naar het stadsklimaat. In steden is het meestal warmer dan in het gebied daar buiten. Dit temperatuurverschil wordt het stedelijk warmte-eiland-effect of stadseffect genoemd, en kan soms oplopen tot meer dan vijf graden Celsius. Dit heeft effect op het leefklimaat van mensen. Omdat in Nederland nog vrij weinig bekend is over hoeveel warmer het precies is in steden, doet het KNMI op dit moment onderzoek naar stadsklimaat in Nederland. Hierbij worden onder andere metingen van weeramateurs gebruikt. Begin 2011 is de datauitwisseling gestopt voor het analyseren van de data. Voorlopige uitkomsten geven aan, dat er inderdaad een stadeffect bestaat, die afhankelijk is van div. factoren. Wellicht dat in de toekomst hier nog meer onderzoek naar gedaan wordt.

Doel

De site is een volledig automatische website. Dit houdt in dat actuele gegevens, verwachting, archief en grafiek elke dag, dan wel bij het opvragen automatisch worden bijgewerkt. Zo zijn altijd de laatste gegevens beschikbaar. Het geeft dan ook een overzicht van het actuele weer. Omdat de site elke 5 minuten wordt geupdate, kun je live meekijken hoe de temperatuur verloopt of hoeveel neerslag er is gevallen.
Hiernaast hebben we een lokaal weerbericht dankzij de samenwerking met Meteoconsult. Het weerbericht van MeteoConsult (update 2x per dag rond 13.00 uur en 01.00 uur) is toegespitst op deze omgeving en zal wat nauwkeuriger moeten zijn dan een landelijk weerbericht. (In het noorden regen en in het zuiden zon.. Maar hier dan??) Net zoals de overige overzichten en verwachtingen, zoals buienradar, verwachting komende 15 dagen en weeroverzicht zijn deze dus afkomstig van externe site's. Hierop hebben wij dus geen invloed. Naast de 4-daagse weersverwachting van MeteoConsult, maken we ook gebruik van het Noors weersbureau (yr.no), voor een 9-daagse weersverwachting. Deze is ook regionaal en heeft een zeer gedetaileerde meteogram voor de komende 2 dagen. Deze geeft zelfs per uur aan, wanneer er regen wordt verwacht. Het doel van deze website is om mensen te informeren over de actuele en komende weerssituatie en is niet bedoeld als professionele weersinformatie. Neem dus geen belangrijke beslissingen op basis van de informatie op deze website. Neemt u wel louter op basis van de informatie op deze website een financiele beslissing dan is dat voor uw eigen risico.

Het leukste ?

We proberen ook wat extra's te bieden voor de weerliefhebber. Zo is er in de weersverwachting nu ook een kans op sneeuw en een kans op onweer aanwezig. Deze staan er wel het hele jaar op, maar een kans op sneeuw zal in de zomer niet groot zijn. Op de voorpagina worden deze automatisch als extra regel vermeld bij de weersverwachting van vandaag/morgen als de kans erop groter is als 5%.
Kijk ook eens bij Gaat Het Regenen?. Hier kunt een een willekeurig adres invullen en op 5 minuten nauwkeurig de neerslagverwachting zijn. Erg handig als u nog even de hond wilt uitlaten, een klusje of een boodschap wilt doen. Ook een bestudering waard is de meteogram; een gedetaileerde weergave van zonneschijn, wolken, neerslag en wind per uur voor komende 48 uur.

Beperkingen

Omdat het weerstation een stadsstation is, zijn er wel enige beperkingen. Temperatuur en windsnelheid zijn dan niet altijd te vergelijken met een officieel KNMI-station, door de bekende stadseffecten. Windsnelheid wordt hierdoor altijd beinvloed en de temperatuur zal bijv. op warme dagen langer wat hoger zijn. Dit zegt dus niets over de metingen, deze zouden moeten kloppen. Alleen vergelijken met een landelijk, vrijstaand meetstation zijn er dan verschillen. Op het moment hebben we de sensoren zo hangen, dat de gegevens het meest betrouwbaar zijn. Alleen de windsnelheid uit oostelijke richtingen worden nog beinvloed door de bebouwing en zal daarom iets te weinig aangeven.

Binnenkort ..

Op dit moment hebben we geen concrete dingen op de stapel staan. Wel veel ideeën, die we misschien nog een keer willen. Bijvoorbeeld een webcam, twitter, onweersdectectie, fotoalbum, weeralarmen.
Heeft u een een leuk idee? Of wilt u graag iets terugzien op deze site? Neem dan gerust contact op en we zullen dan kijken of we dit ook kunnen plaatsen.